Suroviny:
- 200 ghrozienka
- 750 mlsuché biele víno
- 150 gmaslo
- 400 ghladká múka
- 50 gcukor
- 42 gdroždie
- štipka soli
- 1 bal.vanilkový cukor
- citrónová kôra z 1/2 citróna
- 1 ksžĺtok
- 100 gmandle
- 120 gmarcipán
- 1 PLrum
- 100 gpráškový cukor na obalenie stóly
Postup prípravy receptu:
Hrozienka vsypeme do misky, zalejemejeme trochou vína a necháme marínovať cez noc. Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť, droždie rozdrobíme do 120 ml vlažného vína, pridáme štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, vsypeme cukor, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kúru a premiešame. Pridáme maslo, žĺtok a vlejeme kvások. Vypracujeme cesto. Poprášime ho múkou a prikryjeme utierkou ho necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu.
Medzitým sparíme mandle horúcou vodou, ošúpeme ich a nahrubo nasekáme. Z hrozienok zlejeme víno, ale nevyleje ho, a necháme ich na sitku odkvapkať. Marcipán premiešame s rumom a vytvoríme valček na dĺžku štóly.
Do vykysnutého cesta vmiešame mandle a hrozienka. Cesto vyváľáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, doprostred vložíme marcipánový valček a zvinieme. Štólu prenesie na papierom na pečenie vyložený plech, prikryjeme a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Po vykysnutí pečieme v rúre predhriatej 180 °C asi 30 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a ešte asi 20 minút dopekáme. Upečenú štólu necháme trochu vychladnúť, potom ju opatrné zo všetkých strán omočíme vo zvyšnom víne a obalíme v práškovom cukre. Vychladnutú štólu zabalíme do potravinovej fólie a necháme asi 14 dní odležať.