Skončiť režim tlače Vytlačiť recept A+ A- Undo all

Opitá štóla

Suroviny:

hrozienka
200 g
suché biele víno
750 ml
maslo
150 g
hladká múka
400 g
cukor
50 g
droždie
42 g
štipka soli
vanilkový cukor
1 bal.
citrónová kôra z 1/2 citróna
žĺtok
1 ks
mandle
100 g
marcipán
120 g
rum
1 PL
práškový cukor na obalenie stóly
100 g

Postup prípravy receptu:

Hrozienka vsypeme do misky, zalejemejeme trochou vína a necháme marínovať cez noc. Maslo necháme pri izbovej teplote zmäknúť, droždie rozdrobíme do 120 ml vlažného vína, pridáme štipku cukru a necháme vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, vsypeme cukor, soľ, vanilkový cukor, citrónovú kúru a premiešame. Pridáme maslo, žĺtok a vlejeme kvások. Vypracujeme cesto. Poprášime ho múkou a prikryjeme utierkou ho necháme na teplom mieste kysnúť aspoň hodinu.

Medzitým sparíme mandle horúcou vodou, ošúpeme ich a nahrubo nasekáme. Z hrozienok zlejeme víno, ale nevyleje ho, a necháme ich na sitku odkvapkať. Marcipán premiešame s rumom a vytvoríme valček na dĺžku štóly.
Do vykysnutého cesta vmiešame mandle a hrozienka. Cesto vyváľáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, doprostred vložíme marcipánový valček a zvinieme. Štólu prenesie na papierom na pečenie vyložený plech, prikryjeme a necháme ešte pol hodiny kysnúť. Po vykysnutí pečieme v rúre predhriatej 180 °C asi 30 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a ešte asi 20 minút dopekáme. Upečenú štólu necháme trochu vychladnúť, potom ju opatrné zo všetkých strán omočíme vo zvyšnom víne a obalíme v práškovom cukre. Vychladnutú štólu zabalíme do potravinovej fólie a necháme asi 14 dní odležať.