Suroviny:
- 1 1/2 hrnčeksušené hrozienkamusí obsahovať: koriander, rasca, muškátový oriešok, zázvor, klinčeky, nové korenie
- 3/4 hrnčeksušené slivky
- 1 1/2 hrnčeksušené ríbezle
- kandizované ovocie - pomarančjemmne nasekané
- 3 ČLstrúhaná pomarančová kôra
- 2 ČLstrúhaná pomarančová kôra
- 2 ČLmletá škorica
- 2 ČLbadiánzodpovedá to 2-3 kúskom badiánu
- 1 ČLmuškátový oriešok
- 1 hrnčektmavý rum
- 1/4 ČLmleté klynčeky
- 3 hrnčekstrúhankaz bieleho pečiva
- 2/3 hrnčekhnedý cukor
- 1/2 hrnčekhladká múka
- 1/2 ČLsoľ
- 1/2 hrnčekmaslo
- 1/4 hrnčekmandlejemne nasekané
- 1/4 hrnčeklieskové orechy
- 1/4 hrnčekpistáciejemne nasekané
- 1/2 ČLprášok do pečiva
- 3 ksvajcia
- 1/4 hrnčekplnotučné mlieko
- KRÉM:
- 1 hrnčekšľahačka
- štipkamuškátový oriešokpodľa chuti
- 1/2 hrnčekplnotučné mlieko
- vanilka
- 6 ksvajcia, iba žĺtky
- 1/3 hrnčekbiely práškový cukor
- 2 PLBrandy
Postup prípravy receptu:
1. Sušené slivky nahrájame na menšie kúsky a dáme ich do vacšej nádoby. Pridáme ríbezle, hrozienka, strúhanú pomarančovú kôru, strúhanú citrónovú kôru, trocha postrúhaného muškátového orieška, badián, mleté klinčeky, škoricu a rum. Dobre premiešame a necháme pol hodinu odležať.
2. Do zmesy pridáme hnedý cukor, soľ, múku a strúhanku. Dobre premiešame aby sa suroviny spojili a necháme odležať 12 hodín, najlepšie cez noc.
3. Do odležanej zmesy pridáme nasekané mandle, lieskové orechy,pistácie, práškový cukor, vajcia, mlieko, rozpustené maslo a poriadne premiešame.
4. Uzatváraciu nádobu na puding potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou
5. Vzniknutú pudingovú hmotu dáme do pripravenej nádoby a uzatvoríme.
6. Nádobu umiestnime do väčšieho hrnca na dno ktorého dáme hlboký tanier otočený naopak, na tanier položíme nádobu s pudingovou hmotou a zalejeme vodou. Do nádoby s pudingom by nemala vniknúť voda, preto vodu dolejeme cca 1 cm pod horný okraj nádoby. Pokiaľ nemáme uzatváraciu nádobu, tak si pripravíme alobal alebo papier na pečenie a špagát. Preložíme nádobu alobalom a pod okrajom previažeme špagátom. Potrebujeme zaistiť aby sa dovnútra nedostala para.
7. V hnci varíme puding po dobu 2 hodín
8. Nádobu s pudingom vyberte a nechajte 5 minút chladiť
9. Puding vyklopte na servírovací tanier
10. Medzitým si pripravíme omáčku na puding. Mlieko a šľahačku zohrejte na vyššiu teplotu ale nie k varu. Z vanilkového lusku vyberte semienka a dajte ich do zohriatej šlahačky s mliekom.
Žĺtky vyšľahajte a cukrom do svetložltej hustej hmoty. Za stáleho miešania pridajte šľahačku a dajte na mierny oheň, teplota by mala byť aspoň 79 stupňov, zmes nesmie vrieť. Varíme 2-3 minúty alebo kým zmes nezhustne. Potom zmes vylejte do nádoby, kde ju necháte za stáleho miešania po dobu 8 minút vychladnút. Zmiešame brandy s omáčkou a dochutíme muškátovým orieškom.
11. Teste pred podávaním môžeme na vrch pudingu vyliať 2 lyžice rumu a zapáliť ho.
12. Podávame teple s brandy omáčkou 🙂
Poznámky pod čiarou:
Make puding až 2 týždne dopredu, potom sa ochladí, zabaliť tesne do plastovej fólie a chladom.
Ak chcete Rewari puding, rozbaliť a vrátiť ho do maslom formy. Zakryte a parné puding cez stredne miernom ohni asi 30 minút, alebo kým sa zahrieva cez. Preneste formy na stojane a stojí 5 min.Otočte puding von na tanier.
Vykonajte puding omáčku až 2 dni dopredu, potom zakryte a chladom.
Ak nemáte puding formu, vymeňte 2L nádrž. Maslo misu a vyložte dno maslom papierom na pečenie. Lyžice cesto do misy. Kryt s kolo maslom papierom na pečenie, potom kryt pevne s fóliou.Používajte chňapky zdvihnite misku z hrnca.