Skončiť režim tlače Vytlačiť recept A+ A- Undo all

Tradičný britský vianočný puding

Suroviny:

sušené hrozienka
1 1/2 hrnček
musí obsahovať: koriander, rasca, muškátový oriešok, zázvor, klinčeky, nové korenie
sušené slivky
3/4 hrnček
sušené ríbezle
1 1/2 hrnček
kandizované ovocie - pomaranč
jemmne nasekané
strúhaná pomarančová kôra
3 ČL
strúhaná pomarančová kôra
2 ČL
mletá škorica
2 ČL
badián
2 ČL
zodpovedá to 2-3 kúskom badiánu
muškátový oriešok
1 ČL
tmavý rum
1 hrnček
mleté klynčeky
1/4 ČL
strúhanka
3 hrnček
z bieleho pečiva
hnedý cukor
2/3 hrnček
hladká múka
1/2 hrnček
soľ
1/2 ČL
maslo
1/2 hrnček
mandle
1/4 hrnček
jemne nasekané
lieskové orechy
1/4 hrnček
pistácie
1/4 hrnček
jemne nasekané
prášok do pečiva
1/2 ČL
vajcia
3 ks
plnotučné mlieko
1/4 hrnček
KRÉM:
šľahačka
1 hrnček
muškátový oriešok
štipka
podľa chuti
plnotučné mlieko
1/2 hrnček
vanilka
vajcia, iba žĺtky
6 ks
biely práškový cukor
1/3 hrnček
Brandy
2 PL

Postup prípravy receptu:

1. Sušené slivky nahrájame na menšie kúsky a dáme ich do vacšej nádoby. Pridáme ríbezle, hrozienka, strúhanú pomarančovú kôru, strúhanú citrónovú kôru, trocha postrúhaného muškátového orieška, badián, mleté klinčeky, škoricu a rum. Dobre premiešame a necháme pol hodinu odležať.

2. Do zmesy pridáme hnedý cukor, soľ, múku a strúhanku. Dobre premiešame aby sa suroviny spojili a necháme odležať 12 hodín, najlepšie cez noc.

3. Do odležanej zmesy pridáme nasekané mandle, lieskové orechy,pistácie, práškový cukor, vajcia, mlieko, rozpustené maslo a poriadne premiešame.

4. Uzatváraciu nádobu na puding potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou

5. Vzniknutú pudingovú hmotu dáme do pripravenej nádoby a uzatvoríme.

6. Nádobu umiestnime do väčšieho hrnca na dno ktorého dáme hlboký tanier otočený naopak, na tanier položíme nádobu s pudingovou hmotou a zalejeme vodou. Do nádoby s pudingom by nemala vniknúť voda, preto vodu dolejeme cca 1 cm pod horný okraj nádoby. Pokiaľ nemáme uzatváraciu nádobu, tak si pripravíme alobal alebo papier na pečenie a špagát. Preložíme nádobu alobalom a pod okrajom previažeme špagátom. Potrebujeme zaistiť aby sa dovnútra nedostala para.

7. V hnci varíme puding po dobu 2 hodín

8. Nádobu s pudingom vyberte a nechajte 5 minút chladiť

9. Puding vyklopte na servírovací tanier

10. Medzitým si pripravíme omáčku na puding. Mlieko a šľahačku zohrejte na vyššiu teplotu ale nie k varu. Z vanilkového lusku vyberte semienka a dajte ich do zohriatej šlahačky s mliekom.
Žĺtky vyšľahajte a cukrom do svetložltej hustej hmoty. Za stáleho miešania pridajte šľahačku a dajte na mierny oheň, teplota by mala byť aspoň 79 stupňov, zmes nesmie vrieť. Varíme 2-3 minúty alebo kým zmes nezhustne. Potom zmes vylejte do nádoby, kde ju necháte za stáleho miešania po dobu 8 minút vychladnút. Zmiešame brandy s omáčkou a dochutíme muškátovým orieškom.

11. Teste pred podávaním môžeme na vrch pudingu vyliať 2 lyžice rumu a zapáliť ho.

12. Podávame teple s brandy omáčkou 🙂

Poznámky pod čiarou:

Make puding až 2 týždne dopredu, potom sa ochladí, zabaliť tesne do plastovej fólie a chladom.

Ak chcete Rewari puding, rozbaliť a vrátiť ho do maslom formy. Zakryte a parné puding cez stredne miernom ohni asi 30 minút, alebo kým sa zahrieva cez. Preneste formy na stojane a stojí 5 min.Otočte puding von na tanier.

Vykonajte puding omáčku až 2 dni dopredu, potom zakryte a chladom.

Ak nemáte puding formu, vymeňte 2L nádrž. Maslo misu a vyložte dno maslom papierom na pečenie. Lyžice cesto do misy. Kryt s kolo maslom papierom na pečenie, potom kryt pevne s fóliou.Používajte chňapky zdvihnite misku z hrnca.