Vianočná hríbovica
Suroviny:
domáca klobása
750 g
údené mäso
750 g
sušené huby
30 g
cesnak (strúčiky)
5 ks
veľka cibuľa
1 ks
bobkový list
3 ks
celé čierne korenie
1/2 PL
mlieko
1000 ml
kyslá smotana
500 ml
hladká múka
olej
mletá červená paprika
1 PL
soľ
Postup prípravy receptu:
Do veľkého hrnca dáme klobásu a údené mäso, zalejeme vodou, pridáme cesnak, celú cibuľu, korenie, bobkový list a nadrobno posekané huby. Varíme, pokým nie je všetko mäkké. Mäso, klobásu, korenie a bobkový list vyberieme. Na oleji opražíme múku, pridáme mletú červenú papriku, premiešame a zalejeme 300 ml mlieka. Rozvaríme na hladko a vlejeme do hrnca. Povaríme ešte 5 až 10 minút. Kyslú smotanu rozmiešame s lyžicou hladkej múky a zvyšným mliekom, vylejeme do hrnca a za stáleho miešania povaríme 5 minút. Dochutíme soľou a octom. Podávame s pokrájanou klobásou a chlebom. Údené mäso podávame osobitne, s chrenom, použili sme ho len na vyvarenie.