Trdelník
Suroviny:
hladká múka
280 g
vlažné mlieko
150 ml
maslo
35 g
masť
35 g
kvasnice
13 g
krupicový cukor
15 g
žĺtky
3 ks
štipka soli
NA POSYP
cukor
200 g
škorica
1 ČL
maslo na potieranie
80 g
Postup prípravy receptu:
Suroviny na 4 ks pri použití Tescoma formy na trdelník
1. Z kvasníc, mlieka a lyžice práškového cukru (5 g) pripravte kvások. Maslo a masť vyšľahajte s 3 vaječnými žĺtkami do peny, pridajte múku, zvyšný cukor (10g) a premiešajte. Do cesta dajte kvások, dôkladne spracujte a nechajte 30-45 minút vykysnúť
2. pripravte cca meter dlhé valčeky, naviňte na formu, konce založte
3. rozvaľkajte tak, aby sa navinuté valčeky spojili
4. potrite maslom a nechajte 15 minút kysnúť
5. pečte 20–25 minút pri 200 °C
6. počas pečenia 2 x otočte o 1/3 a raz potrite maslom.
7. po upečení potrite maslom a obaľte v cukrovej zmesi so škoricou
8. opatrne odstránime formu