Suroviny:
- 700 ghladká múka
- 42 gdroždie
- 5 PLolivový olej
- 350 mlteplá voda
- 1 PLsoľ
- 1/2 ČLcukor
Postup prípravy receptu:
Pizza cesto na 4 tenké pizze
Pokiaľ máte elektrickú pekárničku na chleba s programom prípravy pizza cesta tak nasypte všetky suroviny do nádoby a zapnite program na prípravu cesta a ušetríte čas 🙂
1. vo vačšej mise zmiešame suché suroviny, pridáme olivový olej a teplú vodu
2. cesto spracujeme rukami, miesime asi 10 minút.
3. vyformujeme tvar bochníka a zakryté čistou utierkou na doske, alebo v nádobe zakrytej potravinárskou fóliou necháme kysnút aspoň hodinu, cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem
4. ak je cesto moc lepkavé tak ho posymeme viac múkou a rozdelíme na 4 kúsky
5. pizza cesto by malo byť elastické a malo by sa dať dobre rozvalkať
6. pizza cesto vaľkáme od stredu k okrajom, ideálna hrúbka je asi 4-5 milimetrov, okraje necháme trocha hrubšie
7. cesto potierame paradajkovým základom, okraje olivovým olejom, pizza panvicu alebo plech potrieme jemne olejom
8. povrch ozdobíme podľa chuti
9. pizza cesto pečieme v dobre rozohriatej rúre na maximálnej teplote, ja mám max. 250, so zapnutým horúcim vzduchom
10. čas pečenia treba odskúšať, mne stačí na jednu pizzu 7 minút pri maximálnej teplote a zapnutom horúcom vzduchu, ktorý po 5 minútach vypnem.
11. neodporúčam piecť viac kusov naraz, čas pečenia sa predlžuje a pizza sa potom vysušené.
Špenátová pizza
Pripravíme si cesto. Maslo alebo tuk rozpálime v hrnci a roztopíme v ňom na kocky nakrájanú slaninu. Pridáme rozmrazený a dobre odkvapkaný špenát a krátko opražíme. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, nastrúhaným muškátovým orieškom a Podravkou a necháme vychladnúť. Chlebové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme do 4 foriem na pizzu. Na cesto rovnomerne rozložíme špenát, obložíme olúpanými paradajkami nakrájanými na plátky a kolieskami salámy. Ochutíme nasekanou bazalkou, soľou a mletým čiernym korením a ozdobíme uvarenými vajciami nakrájanými na kolieska. Napokon pridáme na plátky nakrájaný syr. Dáme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút. Podávame posypanú nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.