Suroviny:
- 250 mlpolotučné mlieko
- 500 ghladká múka
- 100 gpráškový cukor + trocha na posypanie
- 100 gmaslo
- 1 PLkrupicový cukor
- 21 gdroždie
- 1 bal.vanilkový cukor
- 1 ksžĺtok
- 1 ksvajce na potretie
- 100 gnasekané mandle
Postup prípravy receptu:
Suroviny na 4 ks
1. Všetky ingrediencie nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote odstáť. Mlieko mierne ohrejte v kastróliku. Odlejte z neho do misky asi tretinu, rozmiešajte v ňom lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások.
2. Maslo rozpustíme a nechajte vychladnúť. Do misy preosejte múku a práškový i vanilkový cukor. Pridajte zvyšné mlieko a žĺtok, potom kvások a premiešajte.
3. Vlejte rozpustené maslo a poriadne premiesime vareškou. Nakoniec do cesta zapracujeme polovicu mandlí.
4. Cesto spracujte do bochníku, poprášte múkou a na teplom mieste nechajte kysnúť 1 hodinu. Potom je rozdeľte na štyri diely.
5. Vezmite prvý diel, nakrájajte ho na 5 rovnakých kúskov a vyvaľkajte je na rovnako dlhé pramene. Tri pramene spleťte do vrkoča. Dva stočte okolo seba. Dva stočené pramene položte na vrkoč z troch prameňov a konca založte dole. Rovnako upleťte aj zvyšné tri vianočky.
6. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte zvyšnými mandľami. Vianočky rozložte na plechy vyložené papierom na pečenie. Nechajte ich v teple kysnúť 20 minút.
7. V predhriatej rúre pečte na 190 ° C asi 30 minút.