Suroviny:
- 500 ghladká múka
- 300 mlmlieko
- 30 gdroždie
- 120 gcukor
- 230 gmaslo
- 1 ksvajce
- 1 PLrum
- štipka soli
- 100 gvlašské orechy
- 200 gmletý mak
- 200 gmarcipán
- 150 gpráškový cukor na obalenie
- múka na dosku
Postup prípravy receptu:
Múku vsypeme do veľkej misy a urobíme v nej jamku. Rozdrobíme do neho droždie, pťidáme lyžičku cukru a zalejeme asi 100m1 vlažného mlieka. Prikryjeme a necháme asi 20 minút vzísť kvások. Potom do múky vmiešame vajcia, pridáme 150 g zmäknutého masla, rum a Vypracujeme hladké cesto, ktoré pomúčime, prikryjeme a necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Medzitým v hrnci zmiešame mak s 50g cukru a 100ml mlieka. Zvaríme a necháme vychladnúť. Nahrubo nasekáme orechy a vmiešame ich do maku. Z marcipánu vyvaľkáme obdĺžnik s hrúbkou 2 mm. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a naň položíme plát marcipánu. Potrieme makovou náplňou, preložíme kratšie konce cez náplň a zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, přiklyjeme a necháme ešte asi 20 minút kysnúť.
Pečieme v rúre predhriatej na 200 ° C asi 12 minút. Potom teplotu znížime na 175 ° C a pečieme ďalších 40 minút. Aby sa štóla nepripálila po dvadsiatich minútach ju prikryjeme alobalom. Na ohni rozpustíme zvyšných 75 g masla. Upečenú horúcu štólu s ním dôkladne potrieme a hneď posypeme práškovým cukrom. Postup niekoľkokrát opakujeme, až spotrebujeme maslo aj cukor.