Suroviny:
- 3 kgkačica
- 3 ksjablká
- 150 gsušené slivky
- 2 PLmúka
- 750 mlvoda
- 2 ČLsoľ
- výpek z kačice
- Na omáčku:
- 3 PLkačacia masť
- štipkačierne korenie
Postup prípravy receptu:
4 porcie
Kačicu očistíme a do kože a dutiny votrieme soľ. Zabalíme ju do fólie a necháme aspoň šesť hodín odležať. Jablká umyjeme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame ich na plátky Brušnú dutinu kačice naplníme plátkami jabĺk a slivkami a uzavrieme ihlou. Kožu popicháme vidličkou a kačicu vložíme do pekáča chrbtom nahor. Pridáme krk a drobky a podlejeme asi 100 ml vody. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 45 minút. Potom kačicu vyberieme, zlejeme tuk a kačicu obrátime. Prilejeme zostávajúcu vodu a pečieme ďalších 120 minút. Na posledných 10 minút zvýšime teplotu na 225 °C. Potom rúru vypneme a kačicu v nej necháme ešte
30 minút dôjsť. Kačací tuk rozpustíme v panvici, pridáme múku a orestujeme ju. Prilejeme výpek a desať minút povaríme. Dochutíme prípadne soľou a korením. Dáni podávajú kačicu s varenými a zkaramelizovanými zemiakmi, s kyslými uhorkami a červenou kapustou.