Suroviny:
- 1,25 lzeleninový vývar
- 3 kszemiaky
- 2 ksrozdrvené strúčiky cesnaku
- 2 ksmalá cibuľa
- 2 kspuky feniklu
- 2 PLmed
- 1 PLolej
- 100 mlbiele víno
- 200 mlsmotana 12%
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- NA OZDOBU:
- 200 gúdený losos
- 2 PLžerucha, prípadne iné bylinky
Postup prípravy receptu:
Suroviny na 4 porcie
1. Predhrejte rúru na 190 °C. Do studeného vývaru vložte olúpané a nakrájané zemiaky, cibuľu a cesnak. Varte, kým zemiaky nezmäknú.
2. Medzitým zmiešajte olej s medom, zmesou potrite puky feniklu a dajte ich piecť domäkka do predhriatej rúry. Ak máte pocit, že sa fenikel páli, zakryte ho alobalom. Pečený fenikel vložte do vývaru so zeleninou, pár kúskov si nechajte na ozdobu.
3. Vlejte víno, varte ešte 10 minút a potom polievku rozmixujte, prilejte smotanu, osoľte a okoreňte a nechajte ešte krátko prevariť.
4. Hotovú polievku na tanieroch alebo v miskách ozdobte kúskami fenikla, nakrájaným lososom a čerstvými zelenými bylinkami.